Skoči na glavno vsebino

»Če E-cikliramo vsi, se boljše živi«, to je eden izmed sloganov, ki so se jih brežiški gimnazijci v petek, 13. januarja 2017, domislili na letošnji otvoritveni delavnici iz sklopa delavnic »E-odpadki in naše okolje«. Delavnica je namenjena mladim in jo izvaja družba ZEOS, d.o.o. v sodelovanju z Zavodom Mladinska mreža MaMa v okviru lokalnih lansiranj uličnih zbiralnikov za zbiranje e-odpadkov in odpadnih baterij pod projektom LIFE Gospodarjenje z e-odpadki s sloganom E-cikliraj. Dijaki na delavnici razpredajo o pomenu pravilnega ravnanja z e-odpadki in odpadnimi baterijami in iščejo načine, kako zmanjšati vpliv tovrstnih odpadkov na okolico.

Z mladimi smo na tokratnem dogodku iskali odgovore ter rešitve na področju E-cikliranja: Urša Dolinšek (ZEOS, d.o.o.), Urban Krevl in Kaja Čop (Zavod Mladinska Mreža MaMa), Nataša Kalin (Mladinski center Brežice) ter Barbara Fumić (Komunala Brežice d.o.o.). Dijaki so spoznali lokacije uličnih zbiralnikov v svojih občinah in nekaj ostalih načinov pravilnega rokovanja z e-opremo. Tekmovali so v kvizu in iskali ideje za slogane – stavke, ki pozivajo potrošnike k E-cikliranju:

  • Zbirajte, profitirajte, žurirajte in pri tem E-ciklirajte!
  • Če E-cikliramo vsi, se boljše živi!
  • E-cikliraj, »škrablov« ne nerviraj!
  • Vse starostne skupine inovativno & razumljivo E-ciklirajmo!

Mladi so delavnico zaključili z željo po manjši čustveni navezanosti na svoje stare telefone in druge aparate (ki se zato kopičijo po njihovih predalih) in upanjem, da bodo v prihodnje nove električne naprave kakovostne in posledično manj pokvarljive.

Delavnica v Brežicah je bila smiselno nadaljevanje postavitve uličnih zbiralnikov za e-odpadke in odpadne baterije v občinah Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško in Sevnica.

Dostopnost