Skoči na glavno vsebino

V tem šolskem letu smo tabor za nadarjene dijake, NadGIBko 2017, izvedli od 2. do 4. oktobra v Osilnici in sicer so nas gostoljubno sprejeli v Hotelu in športnem centru Kovač. Z nami so bili tudi osnovnošolci iz Brežic, skupaj je bilo 29 udeležencev, 4 mentorji iz Gimnazije Brežice in 2 mentorici iz Osnovne šole Brežice, pri izvajanju programa pa nam je pomagalo še 7 zunanjih mentorjev.

Program je bil oblikovan tako, da je bil prvi dopoldan namenjen spoznavanju Bele Krajine. Sprejeli so nas v Krajinskem parku Kolpa, v Šokčevem dvoru in nam podrobno predstavili življenje in zgodovinske in etnološke zanimivosti tega kotička Slovenije, organizirali pa so za nas tudi rokodelki delavnici in sicer filcanje mila in izdelovanje belokranjskih pisanic.

Popoldan smo si ogledali Osilnico, se sprehodili skozi gozd, izvedeli mnogo zanimivega o tamkajšnji flori in favni, našli celo sveže odtise medvedov ter se pomudili ob z ribami in drugim življem zelo bogati Kolpi.

Jedro tabora je vsakič delo po delavnicah z različnih predmetnih področij. Letos smo tako organizirali naslednje delavnice, ki so jih dijaki izbirali glede na svoje interese: biološko, kemijsko, športno, geografsko, psihološko, lahko so se učili različnih spominskih tehnik, se z rafti spustili po Kolpi ali se spoprijeli z ovirami v adrenalinskem parku. Udeleženci so se preizkušali tudi v reševanju problemskih situacij s pomočjo timskega sodelovanja, da so lahko analizirali tudi svoje vloge v skupini. Prvi večer smo se družili ob tabornem ognju ob reki Kolpi, drugi večer pa smo pripravili Večer talentov in uživali v točkah, ki so jih pripravili udeleženci.

Ob povratku domov smo občudovali prelepo jesensko pokrajino in se ustavili tudi v Muzeju premogovništva Kanižarica, kjer nam je 83. letni upokojeni rudarski nadzornik nanizal veliko zanimivih utrinkov iz življenja pod površino zemlje.

Dijaki in osnovnošolci so bili zelo zadovoljni s taborom, kar veliko je bilo želja, da bi ga naslednjič še podaljšali …
Tudi mentorji, ki smo delovali kot uglašen in zelo veder tim, smo z izvedbo letošnjega tabora zadovoljni in že imamo načrte podoben tabor organizirati naslednje leto.

Vodja tabora NadGIBko 2017
Dr. Gordana Rostohar

Dostopnost