Skoči na glavno vsebino

Gimnazija Brežice vsako leto dosega  odlične rezultate na tekmovanju Evrošola (Euroscola), na  katerem se dijaki potegujejo za ekskurzijo v Strasbourg, kjer mladinci iz vse Evropske unije za en dan zasedejo mesta evropskih poslancev. Ekipe so na tekmovanju sestavljene iz dvanajsteric, ki običajno zastopajo en oddelek. Tako je naša šola imela letos dve ekipi: ekipo 3. a in 3. d-oddelka.

V soboto, 11.11.2017, smo po dobrem mesecu priprav in nabiranju znanja o Evropski uniji odpisali test, sodelovali na kvizu in se izkazali z izdelkom – družabno igro EUropoly. Med osemintridesetimi sodelujočimi ekipami je ekipa 3. a zasedla prvo mesto in le za malo je zaostajala ekipa 3. d; dosegli so odlično četrto mesto. To je bil za našo šolo zgodovinski rezultat!

V torek, 28.11.2017, smo se zvečer odpravili na nagradno ekskurzijo v Strasbourg. Prispeli smo v sredo okrog devete ure zjutraj in si najprej ogledali mesto, obiskali galerijo sodobne umetnosti in na praznično okrašenih in obloženih stojnicah kupovali spominke ter francoske specialitete. Zvečer smo se peljali nazaj v Nemčijo, v triintrideset kilometrov oddaljeno mesto Offenburg, kjer smo imeli rezerviran hotel. Sledil je še kratek pregled tem, o katerih bomo naslednji dan razpravljali na plenarnih zasedanjih.

V četrtek, 30.11.2017, smo šli v Evropski parlament. Po detekcijski kontroli in zajtrku je sledilo pravo zasedanje v sejni dvorani: vsaka šola se je predstavila, trije poslanci so nam predstavili delovanje Evropske unije, preizkusili smo glasovalni sistem, naredili skupinsko fotografijo, preko videokonference pa nas je iz Bruslja nagovorila Ines Ayala Sender, španska evropska poslanka.

Med kosilom je potekal Eurogame: vsak se je povezal še s tremi dijaki iz drugih držav in tako smo ustvarili ekipe, ki so skupaj rešile dvajset vprašanj o Evropski uniji in vsako je bilo zapisano v drugem evropskem jeziku. V najuspešnejši ekipi je bila tudi naša dijakinja. Sledila so manjša zasedanja, na katerih smo razpravljali o določenih temah. Nato pa smo se zopet vsi skupaj zbrali v veliki sejni dvorani, kjer smo poročali o naših ugotovitvah. Tako se je naš dan v Evropskem parlamentu bližal h koncu. Zvečer smo odšli še v mesto, v katerem je kljub novembru vladal prav praznični duh.

Domov smo se vrnili v petek, 1.12.2017, polni lepih vtisov in novih znanj.

                                                                                                                      Eva Gramc, 3. a

 

Dostopnost