Skoči na glavno vsebino

V sredini februarja smo se s skupino gimnazijskih vrstniških mediatorjev v okviru projekta Erasmus+ »Challenging Conflicts in Schools« iz Brežic podali na novo dogodivščino v prestolnico Madžarske – Budimpešto. Tam so nas toplo sprejeli na privatni alternativni gimnaziji, ki se je, tako kot mi, vpeljevanja mediacije na šolo lotila s projektom Erasmus+. Slovenski, portugalski, estonski in avstrijski dijaki so bivali pri družinah svojih madžarskih vrstnikov in tako spoznavali madžarsko kulturo, navade in kulinariko, ki je, tako kot jezik, precej drugačna od slovenske, pa čeprav smo sosedje.

Madžari sami zase pravijo, da so »čuden« narod, s čimer se, v dobrem smislu, strinjamo tudi mi. Čeprav na prvi pogled delujejo zadržani, so izredno gostoljubni in skrbni, v trenutku se pridružijo plesni koreografiji, naj bo to na ulici ali v učilnici, njihov smisel za humor pa je poskrbel za veliko zabave. Teden je bil posvečen konstruktivni komunikaciji, spoznavali smo načela dobre komunikacije, aktivnega poslušanja in vse naučeno seveda preizkusili tudi v praksi, s simulacijami in igrami vlog.

Dijaki so v diskusiji razpravljali o močnih in šibkih straneh v izvajanju mediacije, mentorji pa smo diskutirali o uspehih in težavah, s katerimi se srečujemo pri vpeljevanju in izvajanju treninga za vrstniške mediatorje. Tako smo vsi dobili neprecenljive izkušnje reševanja konfliktov z mediacijo, pomembnosti postavljanja pravih vprašanj, izražanja čustev in potreb, kar nam bo prišlo prav tako v vlogi mediatorjev kot v zasebnem in nadaljnjem poklicnem življenju. Dijaki so obnovili stara in stkali nova mednarodna prijateljstva. Ta bodo presegla meje projekta, ki se z zadnjim srečanjem v Sloveniji konča avgusta 2018. Takrat bo izšel tudi e-priročnik s primeri dobre prakse in vso potrebno dokumentacijo, ki jo potrebujemo pri mediaciji. Priročnik bo prosto dostopen na spletu v vseh jezikih sodelujočih članic ter v angleščini. Tako ga bo lahko uporabila katerakoli šola, ki bo želela vpeljati program vrstniške mediacije.

Mediacija se že zelo uspešno uporablja v reševanju pravnih, gospodarskih, političnih in ekoloških sporov ter temelji na iskanju sporazumne rešitve vseh vpletenih z mediatorji v vlogi nepristranske pomoči.

Polona Masnec, učiteljica psihologije in koordinatorica projekta

 

Dostopnost