Skoči na glavno vsebino

V dneh od 17. do 20.3. 2018 so se dijaki Aljaž Arh, Patrik Marčetič, Vid Salmič in Tjaša Vraničar udeležili mednarodne konference GimMUN  2018 (Model United Nations) na Ptuju.

Sporočilo konference je bilo: LIVE AND LET LIVE. Gre za simulacijo konference Združenih narodov, kjer so dijaki v različnih odborih v angleškem jeziku razpravljali, zagovarjali stališča (dodeljenih) držav in sprejemali resolucije, ki so jih pred tem sami napisali. Kot predstavniki različnih držav članic OZN so dijaki iz Slovenije, Hrvaške, Italije, Nemčije, Nizozemske in Romunije reševali aktualne svetovne probleme kot npr. spletna varnost, spletna nevtralnost, privatizacija naravnih virov, integracija prve generacije priseljencev, darovanje organov, LGBT pravice in podobno.

Kot predstavniki Nizozemske so se Aljaž, Patrik, Vid in Tjaša doma študijsko pripravljali in nato aktivno sodelovali v svojih odborih – za in proti členom in amandmajem v resoluciji, za ali proti za celotno resolucijo. ”Honourable chair, fellow delegates and distinguished guests, …” in podobni vljudnostni diplomatski izrazi, ki so spremljali vsak njihov nastop, so obogatili njihovo besedišče skupaj z vsem ostalim, ki so ga pridobili ob pripravah. Pokazali so zavidljiv uvid v teme, o katerih večina mladih ne razmišlja veliko niti v maternem jeziku.

Konferenca je bila odlična priložnost za spoznavanje sovrstnikov iz drugih šol in držav, v prostem času pa tudi za odložitev formalnih oblačil, izmenjavo vtisov iz celodnevnih razprav, sproščeno medsebojno druženje in spoznavanje Ptuja. Bogata izkušnja, ki si jo želijo ponoviti.

Mentorica: Romana Robek Cerjak

Dostopnost