Skoči na glavno vsebino

Dijaki brežiške gimnazije se že vrsto let zapored udeležujemo šolskih in državnih tekmovanj iz znanja o sladkorni bolezni. Tako imamo še dodatno možnost, da nadgradimo znanje zase in za svoje bližnje. Sladkorne bolezni je vedno več, zato je pomembno vedeti, zakaj do nje pride, kakšne so posledice in kako živeti, da bi se tej bolezni morda izognili.

Je kronično stanje, pri katerem naše telo ne proizvede dovolj hormona inzulina ali pa ga ne zna učinkovito uporabiti. Inzulin je v našem telesu zelo pomemben, saj omogoča, da glukoza prehaja iz krvi v celice. To pomeni, da imamo ob njegovem nepravilnem delovanju povišan krvni sladkor (kar s tujko imenujemo hiperglikemija), prisotne pa so tudi motnje v presnovi ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin. Če imamo dalj časa povišan krvni sladkor, pogosto nastanejo kronični zapleti, ki prizadenejo ožilje, ledvice, oči, stopala (diabetična noga) in povišajo tveganje za razvoj parodontalne bolezni ter srčno-žilnih zapletov (srčni infarkt, možganska kap, periferna arterijska bolezen).

Sladkorna bolezen ni blaga bolezen, v Sloveniji in na svetu pa je vedno pogostejša. Najnovejši podatki iz leta 2017 IDF (Mednarodna zveza za diabetes) pravijo, da ima sladkorno bolezen že več kot 425 milijonov ljudi na svetu, v Sloveniji pa jo ima 7,5 % prebivalcev. Ob pravilnem življenjskem slogu, zdravi in varovalni prehrani ter zadostnem gibanju lahko preprečimo poslabšanje sladkorne bolezni ter odložimo nastanek sladkorne bolezni tipa 2 (navadno nastane v kasnejšem življenjskem obdobju, dejavniki tveganja so poleg genetske nagnjenosti še debelost, nezdravo prehranjevanje, kajenje, prekomerno uživanje alkohola in sedeč življenjski slog).

Ker je ozaveščenost o sami bolezni, njenih spremljajočih zapletih in preventivi eden najpomembnejših faktorjev za njeno učinkovito obvladovanje, Zveza društev diabetikov Slovenije vsako leto organizira tekmovanje iz znanja o sladkorni bolezni, ki poteka tudi na naši šoli.

 

V letošnjem letu je na šolskem tekmovanju 18 dijakov za svoje znanje nagrajenih z bronastim priznanjem, na državno tekmovanje pa so se uvrstile Tinkara Jene, 3. a, Ema Agnič, 4. a, in Anja Švajger, 4. c. Bile so zelo uspešne, saj so osvojile dve srebrni in eno zlato priznanje.

Anja Švajger, 4. c

Dostopnost