Skoči na glavno vsebino

V nedeljo, 22. 5. 2022, smo se štirje dijaki 3. a oddelka Gimnazije Brežice, Timotej Hribar, Koni Karla Kerin, Liza Senica in Lucija Učanjšek ter profesorici Mateja Raušl in Nika Ogorevc, odpravili proti mestu Porto na Portugalskem. Potovali smo s postankom na letališču v Madridu, kar  nam je pomagalo, da smo se lahko pripravili na menjavo časovnega pasu, saj smo kazalec na uri pri potovanju iz Španije na Portugalsko zavrteli za uro nazaj.

Na letališče Oporto smo prispeli v večernih urah, tam pa so nas že čakali portugalski prijatelji partnerskega združenja šol Agrupamento de Escolas do Castelo da Maia, ki so nas odpeljali do hotela v mestu Maia v predmestju Porta.

Mesto Porto je drugo največje mesto na Portugalskem. Je eno najstarejših evropskih središč, njegovo jedro pa je UNESCO leta 1996 razglasil za del zgodovinske svetovne dediščine. Leži na severu države, ob reki Duoro, ki se izliva v Atlantski ocean. Med obiskom smo si ogledali mestno hišo, staro mestno jedro, obalni del, moderno koncertno dvorano Casa da Música in se z ladjico popeljali po reki. 

Kritično smo razmišljali v sredo, ko so se dijaki v narodnostno mešanih skupinah pomerili v debati o globalnih problemih, kot je npr. nasilje in vojna nista rešitev, demokracija in svoboda, trajnostni razvoj in interkulturalnost ter v zelo kratkem času oblikovali kakovostne predstavitve, v katerih so izvirno in kreativno  predstavili mnenje celotne skupine. Prav tako so se urili v tehniki, imenovani precikliranje oz. po angleško upcycling, pri kateri so iz revijskega papirja morali ustvariti nov izdelek oz. osnovni proizvod, tj. papir nadgraditi v naprednejšega, kot npr. podstavek, lonček ali nek drug umetniški izdelek.

Po kosilu so dijaki po državah predstavljali novice o posamezni državi, med katerimi je bila ena resnična, druga lažna oz. fake, ostali pa so ugotavljali, katera ni resnična. Vsi so se zelo izkazali. Poleg ogledov mest Maia, Porto, Vila do Conde/Póvoa de Varzim, Monserrata, Viana do Castelo, so nas najbolj očarali še razgledni stolp v cerkvi Svete Lucije z ˝dietno˝ ozkim prehodom, muzej bolnišnične ladje Gil Eanes s simpatičnim vodenjem ter okusna portugalska hrana. Portugalci so namreč izredno gostoljubni in topli ljudje, ki zelo vestno poskrbijo za svoje goste, v sredo zvečer so nam v šoli celo pripravili slavnostno večerjo, kjer smo lahko okusili njihove dobrote, vsak dan pa so nas postregli tudi s kavo, sokovi in tradicionalnimi slaščicami. 

Portugalski dijaki so s svojo pozitivno energijo poskrbeli tudi za zabavo na plaži, tradicionalne igre na šolskem igrišču in obisk zabaviščnega parka v bližini. Erasmus + nam je tako ponovno ˝pomagal˝ ustvariti nova prijateljstva, potočiti nekaj solzic ter še tesneje povezati naše svetove. 

Z naslednjo mobilnostjo nadaljujemo konec septembra. Potujemo v Litvo; z novimi obrazi, v nova doživetja.

Se že veselimo!

Nika Ogorevc, koordinatorica projekta

                                                                                                             

Dostopnost