Skoči na glavno vsebino

Na Gimnaziji Brežice smo od 16. do 20. maja gostili dijake in profesorje iz Romunije, Bolgarije, Portugalske ter Turčije. Naši gostje so pripotovali že v nedeljo in se po naporni poti namestili v Termah Čatež, kjer so bivali cel teden.

V ponedeljek smo spoznali dijake in profesorje ter jim pripravili krajši kulturni program. Predstavili smo jim nekaj zanimivosti o Sloveniji, Posavju in osnovne podatke o naši šoli. Temu je sledil zabavnejši del, ples polke, in odmor, v katerem smo se lahko posladkali s pecivom, ki so ga spekle naše mame in profesorice. Sledil je ogled šole. Všeč jim je bil predvsem stari samostanski del šole s freskami in vrt. Kasneje smo se odpravili v telovadnico, kjer sta nam profesorja Avsec in Rašovič pripravila družabne igre, ki so bile zelo zabavne in po telovadnici razširile pravi tekmovalni duh. Sledilo je kosilo in daljši odmor. Popoldne smo nadaljevali z delavnicami montaže videoposnetkov.

V torek smo goste odpeljali na ogled Županove jame blizu Grosuplja, nato pa pot nadaljevali proti našemu glavnemu mestu. Z ladjico smo se peljali po Ljubljanici ter se z gondolo povzpeli na Ljubljanski grad. Imeli smo še nekaj prostega časa, zato smo si lahko privoščili kepico sladoleda, kosilo in obisk katere od bližnjih trgovin. Naši gostje so uživali ne samo ob ogledu znamenitosti, ampak tudi na avtobusu, kjer je bilo odlično vzdušje.

Sredo smo zopet preživeli na šoli. Najprej smo se pogovarjali o aktualni socialni problematiki  posameznih držav in si ogledali kratke posnetke, ki smo jih že vnaprej pripravili. Nato smo se razdelili v skupine in se odpravili na sprehod po Brežicah. S pomočjo delovnih listov smo spoznavali zgodovinsko pestrost mesta. Peljali smo jih do gradu, Vodovodnega stolpa, cerkve Sv. Roka in Lovrenca, do starega mostu, obzidja … Temu je sledila delavnica, na kateri so se učili plesati polko in valček, kosilo in daljši odmor. Popoldan smo pisali scenarije. Vsaka država je ustvarila svojega in po scenariju smo posneli filme. Popoldanske aktivnosti je popestril tudi koncert našega mešanega pevskega zbora, ki je potekal v Viteški dvorani gradu.

V četrtek smo najprej odšli v grad Brežice in si ogledali razstavo ter znamenito Viteško dvorano. Po ogledu smo se odpravili v šolo, kjer smo imeli kratko evalvacijo tedenskih dejavnosti. Sledilo je kosilo in nekaj prostega časa. Ta dan smo z dejavnostmi zaključili prej, ker je sledila še zaključna večerja, ki smo jo morali imeti en dan prej, saj so se v petek zjutraj Romuni in Bolgari zaradi različnih obveznosti odpravili domov. Po večerji v hotelu v Termah Čatež smo imeli kratek program, v katerem se je vsaka država predstavila s kulturno točko (petje ali ples). Brežiški dijaki smo zapeli tri pesmi. Temu je sledila še podelitev certifikatov in fotografiranje ter zabava.

Petkovo dopoldne smo preživeli v Mladinskem centru Brežice, kjer so nam zaposleni pripravili zelo zanimive delavnice; ogledali smo si tudi celoten objekt. Nato smo se skozi mesto odpravili nazaj proti šoli in izkoristili še zadnje minute za druženje s Turki in Portugalci. Po kosilu smo se poslovili.

Veseli smo, da smo lahko preživeli tako zanimiv teden na gimnaziji. To je bila predzadnja mobilnost v tem projektu. Zadnja pa bo v novem šolskem letu v Bolgariji, katere se zelo veselimo.

Anja Lipej, Tjaša Župevc, 2. c

Dostopnost