Skoči na glavno vsebino

18. – 23. september 2022

Z velikim žarom smo se dijaki Gimnazije Brežice odpravili na »mobility« v zanimivo baltsko državo Litvo, ki leži najbolj južno v sosledju držav Estonije, Latvije in Litve. Je ena najmanj poseljenih držav z veliko gozdov, obsežnih polj in zelenja.

Nedelja, 18. september 2022

V zgodnjih jutranjih urah smo se odpeljali iz Brežic proti letališču v Zagrebu.

Po 15 urah zanimivega potovanja, naredili smo preko 3 000 km, smo okoli 17. ure prispeli v Klaipedo, končno mesto našega celodnevnega potovanja, ki nas je vodilo sprva do letališča v Amsterdamu, nato do Vilne, kjer smo letalo zamenjali z majhnim avtobusom in radovedni prispeli na cilj v Klaipedo, mesto ob obali Baltskega morja z velikim pristaniščem. Najbolj nas je spominjalo na slovenski Koper, čeprav je tu mnogo več mogočnih dreves in zelenja, ne najdeš palm (ki tudi pri nas niso avtohtone) in značilnih visokih cipres, morje je sivkasto modro kot tudi nebo, široke ulice pa prečkajo rečne kanale. V tem predelu se zliva v morje kar nekaj rek, tako da smo videli ogromno, 500 m široko laguno in 90 km dolgo »koso«, nasipino, ki loči obalo od Baltskega morja. Občudovali smo čudež narave, kjer je tudi nacionalni park Neringa.  Z ene strani sladka laguna, z druge strani razburkano, slano Baltsko morje. Tudi jezik, ki ga govorijo, nas je prevzel, rekli bi ugrofinščina, omehčana s slovanskim naglasom, z mnogo šumnikov in sičnikov.

Nastanili smo se v dijaškem domu poleg Srednješolskega izobraževalnega centra – Klaipeda tourism

school – KLAIPEDOS TURIZMO MOKYKLA. Lepa, nova šola z vrhunsko hotelirsko kulturo. Dijaki natakarji so nam stregli v črnih oblekah z belimi prtički preko roke, dijaki kuharji pa so pripravljali zelo okusno in zdravo hrano. K njim prihaja vsak dan vsaj 1000 ljudi na malice, kosila, večerje. Povezani so s krajem in širšo okolico in tudi nas so prepričali o kakovosti svojega izobraževanja.

Ponedeljek, 19. september 2022

Po zajtrku, ki smo ga imeli ves teden v šoli, je sledila otvoritev Erasmus + Mobility, kjer smo se zbrale šole iz Portugalske, Estonije, Turčije, Slovenije in domačini iz Litve. Hitro je med nami stekel pogovor in se nadaljeval z zanimivimi  družabnimi igrami, povezanimi z glasbo, pogovorom …

Vodilna tema našega srečanja so bili stari bogovi in mitološka bitja vseh udeleženk mobilnosti. Zelo zanimivo je bilo videti, kako smo  narodi povezani. Povsod je v mitologiji pomembna voda, ogenj, zemlja, živali, rastline, ljudje,  darovanja, dobro in slabo, noč in dan …

Delu v skupinah je sledilo spoznavanje starega mestnega jedra, prijaznih prebivalcev Klaipede in druženje.

Torek, 20. september 2022

Kritično smo razmišljali o bogovih in mitoloških bitjih, jih predstavljali, nato v računalniški učilnici izdelovali po skupinah novodobne ideale in bogove, podobne junakom iz risank. Sledila je kulinarična delavnica, kjer smo pekli piškote. Krasili smo jih z jedilnimi barvami in jesenskimi darovi. Sledili so nacionalni plesi, kjer smo se še bolj povezali in tkali nova prijateljstva. Za zaključek smo postregli  svoje nacionalne jedi. Slovenci smo se pohvalili s potico.

Sreda, 21. september 2022

Obiskali smo Nacionalni park – Kurska kosa je 98 km dolga, 0,4 do 4 km široka ukrivljena peščena sipina, ki ločuje Kursko laguno od obale Baltskega morja. Njen južni del je blizu Kaliningrada v Rusiji, severni pa v jugozahodni Litvi. Ta prelepi polotok, poln sipin in neokrnjene narave, je od leta 2 000  na seznamu Unescove svetovne dediščine, kar si delita obe državi.

Videli smo tudi nacionalni zgodovinski muzej in bogat akvarij z nastopom delfinov in drugih morskih sesalcev. Čudovito.

Četrtek, 22. september 2022

Na vrsti so bili  mestni muzeji. Prvi je bil kovaški muzej, kje smo spoznali njihov stari nakit in ga tudi izdelovali, sledil je obisk  mestnega zgodovinskega muzeja, kjer so za nas pripravili še eno bogato in zanimivo delavnico; sami smo si s pomočjo linorezov okrasili platnene torbe.

V popoldanskem času so se dijaki seznanjali  s pravnim ozadjem otrokovih pravic držav, od koder so prišli. Vsaka narodnost je morala poiskati v svojih uradnih listinah na spletu ustrezno zakonodajo in jo tudi slikovito predstaviti.

Sledila je ura športa, zanimive vaje za ravnotežje, fitnes in namizni tenis, še posebno se nas je dotaknilo evropsko prvenstvo v košarki, ki  se za naše fante tokrat ni najbolje izšlo. Vsi so poznali našega Luko Dončiča in nas spraševali po njem. Seveda je tudi Litva znana po odličnih košarkarjih.

Zvečer so  mladi udeleženci mednarodne izmenjave obiskali Appolo, večnamenski center, kjer so skupaj večerjali in igrali bowling, učitelji pa smo imeli družabni večer na slikoviti stari ladji v centru mesta.

Petek, 23. september 2022

Počasi smo se poslovili od Klaipede in se odpeljali 300 km proti vzhodu, v glavno mesto Vilna. Rahlo valovita pokrajina nas je tudi tokrat očarala s svojimi pravkar s pšenico posejanimi polji. Živina, v glavnem govedo, se je pasla na travnikih, vmes so se širili prostrani gozdovi. Rahlo je deževalo in hkrati sijalo sonce, tako da nas je večkrat obsijala mavrica. Neverjetno, skoraj vsak dan smo jo imeli na nebu.

Po tako poetični poti smo si v glavnem mestu Litve ogledali staro mestno jedro, številne cerkve in katedrale, židovsko četrt, svetilnik in bogato tržnico s pecivom, ki ga najdeš samo v tej deželi.

Kar prehitro smo se morali posloviti od naših novih prijateljev, ki so nam naredili naš Erasmus+ mobility lep in nepozaben, še posebna hvala pa gostiteljem in koordinatorici Daivi Vališkevičiene ter seveda naši šoli.

Sobota, 24. september 2022

V zgodnjih jutranjih urah smo zapustili Vilno z novo sliko o prijazni in izjemno gostoljubni baltski državi Litvi.

Zdenka Senica, prof.

Dostopnost