Skoči na glavno vsebino

TOSKANA – ODKRIVANJE BISEROV RENESANSE

(Renesansa v najžlahtnejši obliki, pisanska arhitekturna romanika, vpliv Medičejcev na zgodovino Italije in Evrope, življenje in delo Michelangela)

Toskana (it. Toscana) leži v srednji Italiji. Obliva jo Tirensko morje. Dežela je v glavnem gričevnata. Na severu se dvigajo Toskansko-Emilijski Appenini (Appennino Tosco-Emiliano). Najvišje gore so: Pisanino, Amiata, Falterona. Toskana ima veliko rek. Najdaljše so: Arno, Ombrone in Serchio. Arno izvira pod goro Falterona, teče skozi Firence (it. Firenze) in Piso, nakar se izliva v Tirensko morje. Ob morju je sredozemsko podnebje, zato uspevata sredozemski gozd in makija. V notranjosti, kjer prevladuje gričevnat in hribovit svet, so zime mrzle in poletja sveža. Toskana je bila središče etruščanske kulture.

Etruščani so ustanovili vrsto mestnih državic. Rimljani so Etruščanom odvzeli Etrurijo in jih podjarmili. Imenovali so jo Tuscia. Od tod izhaja ime Toskana. Zgradili so ceste, vodovode, gledališča, toplice in nastala so tudi nova mesta: Siena, Firence, Pistoia, Lucca. Pozneje je postala pomembna pomorska republika Pisa, Firence pa so postale eno izmed pomembnejših mest in kulturno središče.

Glavno mesto Toskane so Firence. Firence hranijo veliko umetnin neprecenljive vrednosti, stolnico z Giottovim zvonikom, baptisterij, Palazzo Vecchio, galerijo Uffizi ter še veliko drugih palač in cerkva. V tem mestu so ustvarjali največji italijanski umetniki.

 

Fotografije: Pixabay

CILJI:

– spoznavanje kulturnih, zgodovinskih in geografskih značilnosti srednje Italije s poudarkom na razumevanju antične, srednjeveške in renesančne filozofije, umetnosti in znanosti,

– dijak spozna temeljito kulturo, zgodovino, znamenitosti Firenc, Pise in San Gimignana,

– razširitev znanja o doktrini in opredmetenju renesanse,

– srečanje z renesančno poezijo Michelangela,

– dijaki bodo seznanjeni z Michelangelovim delom na področju kiparstva, slikarstva in pesništva,

– dijak bo seznanjen z vplivnostjo Medičejcev na italijansko in evropsko zgodovino,

– srečanje s poezijo glavnega oblikovalca sodobne italijanščine Danteja Alighierija.

 

POGOJI ZA VPIS: prednost imajo dijaki višjih letnikov

NAČIN IZVAJANJA: vodstvo učiteljev

TRAJANJE: 3 dni

ČAS IZVEDBE: 3. 9. – 5. 9. 2024

KRAJ IZVEDBE: Italija

POTREBNI PRIPOMOČKI: veljaven potni list ali os. izkaznica, beležka in pisalo, primerna oblačila in obutev

STROŠKI: 250 evrov (prevoz, 2 x polpenzion v mladinskem hotelu v središču Firenc, vstopnine), možnost plačilo na 3 obroke

VELIKOST SKUPINE: do 40 dijakov

NOSILCA PROGRAMA: Uroš Škof, prof. in Alojz Konec, prof.

TRAJANJE: 3 dni

PROGRAM EKSKURZIJE

1.dan: Odhod avtobusa ob 4.30 izpred šole. Vožnja z vmesnimi postanki mimo Ljubljane, Benetk, Bologne do Firenc. Ogled Firenc bomo pričeli pri dominikanski cerkvi Sta. Maria Novella. Nato se bomo sprehodili do Piazza della Repubblica, ki je bil nekoč Forum Romanum. Nadaljevali bomo z odkrivanjem znamenitosti mesta in se ustavili pred posebnostjo mesta katedralo, poznana po veličastni kupoli in krstilnica. Začetki gradnje segajo že v leto 1296 vse do razširitve leta 1436. Sama kupola je sestavljena iz 4 milijonov opek. Krstilnica, katero v svojih delih omenja tudi D. Alighieri, krasijo čudovita »Vrata Raja«. Zraven bomo občudovali 85 m visok Giottov stolp (campanille), ki ponuja čudovit razgled na mesto (v prostem času lahko »premagate« vseh 398 stopnic plus 15 dodatnih stopničk ob začetni rampi). Sprehodili se bomo še do Dantejeve hiše (zunanjost) pri kateri se bomo spomnili njegove večne »Božanske komedije« (La Comedia Divina). Le nekaj metrov stran je trg Piazza della Signoria, ki ga krasijo številni kipi kot so Michelangelov David, Donatellova Judita z Holofernovo glavo, Ammanatijev Neptun, čudovita Palazzo Vecchio, ki s svojo mogočno podobo odseva samozavest florentinskih meščanov, odprta loža (it. Loggia dei Lanzi) v kateri stojijo številni kipi. Po končanih ogledih namestitev v mladinskem hotelu, večerja in nočitev.

2.dan: Po zajtrku se bomo zapeljali do Pise. Največje zanimivosti so zbrane na polju čudežev (Campo dei Miracoli), kjer se lahko čudite slavnemu poševnemu stolpu (it. La Torre pendente ali Campanile di Santa Maria). Stolp se je zaradi peščene podlage začel nagibati že skoraj takoj po dograditvi in od štirinajstega stoletja do danes se je os stolpa od vertikale nagnila že za 5 metrov. V zadnjem obdobju so znanstveniki končno iznašli formulo, ki varuje stolp pred nadaljnjim nagibanjem, zato se bomo povzpeli nanj. V popoldanskih urah obiščemo San Gimignano, srednjeveško mestece na hribu, so zaradi številnih stolpov poimenovali kar Manhattan. Očarljivo žepno mestece z utrdbo je največji sloves doživelo v dvanajstem stoletju, ko je bilo v mestu zgrajenih kar 72 stolpov (danes je ohranjenih 15), ki so služili kot domovanja in hkrati obrambne opazovalnice. Postali so pravi statusni simboli – višji kot so bili, višje na družbeni lestvici so bili njihovi lastniki. Prebivalci pa se niso bojevali in branili samo pred zunanjimi sovražniki, temveč so se mestni plemiči tudi med sabo kar naprej spuščali v krvave spore. Tako je mesto v štirinajstem stoletju začelo propadati in je bilo primorano sprejeti pokroviteljstvo Firenc. Danes je to morda eno izmed najbolj avtentičnih toskanskih mestec in že sam sprehod po ozkih kamnitih uličicah ali uživanje na Piazza del Duomo ob odličnem kapučinu ali sladoledu iz rok večkratnih svetovnih prvakov je izjemno lagodna izkušnja. Poleg klasičnih muzejskih objektov si lahko ogledate celo muzej mučenja in muzej smrtne kazni. Ker San Gimignano leži v centralni Toskani in je obdan z nepreglednimi slikovitimi toskanskimi griči, ki so posuti z oljčnimi nasadi in vinsko trto. Popoldne vrnitev v Firence. Pred prihodom v Firence se bomo ustavili še Piazzale Michelangelo, od koder je razkošen razgled na celotne Firence. Večerja in nočitev.

3.dan: Po zajtrku bomo nadaljevali z ogledom mesta z ogledom slavne Gallerie dell` Accademie, kjer hranijo znameniti Davidov kip. Posebnost Firenc predstavlja Trg svetega križa. Na omenjenem trgu je postavljena istoimenska bazilika, v kateri se lahko poklonimo  resničnim velikanom človeštva. V baziliki najdemo grobnice znanstvenika Galileo Galilea, umetnika Michelangela, pisca Dante Alighierija, umetnika Leonarda De Vincija, skladatelja Rossinija ter mnogih pomembnežev, ki so s svojim delom krojili razvoj celotnega sveta. Sledi ogled slavnega starega mostu čez Arno (it. Ponte Vecchio) in obisk četrti Oltrarno, kjer bomo obiskali znameniti medičejski park za monumentalno palačo Pitti – park Boboli, ki je postal vzgled za marsikateri grajski park v Evropi. Na koncu se bomo odpravili še do znamenite galerije Uffizi, ki hrani najimenitnejšo zbirko italijanskega slikarstva na svetu, ki so jo stoletja zbirali člani družine Medici (Leonardo da Vinci, Sandro Botticelli, Michelangelo, Raffael, Tizian, Carravaggio …). Uffizi so bili prvotno uradi, sedaj pa je v 45 dvoranah ena najboljših zbirk slikarstva na svetu. Nudi pregled umetnosti Toskane in celotne Italije, kakor tudi nemških in nizozemskih slikarjev ter antično kiparsko zbirko. Po ogledu kratek premor ter slovo od Firenc s povratkom proti domu. Predviden prihod v Brežice okrog 24. ure.

 

Cena potovanja na osebo: 250,00 EUR

Cena vključuje: prevoz s turističnim avtobusom po programu, cestne pristojbine in parkirnine, vstop avtobusa v Firence, Piso, San Gimignano, 2 nočitev z zajtrkom in večerjo v mladinskem hotelu v večposteljnih sobah, slovensko vodenje, vstopnine in delovni listi.

Vrstni red ogledov se lahko spremeni, v smislu boljše in kakovostnejše izvedbe.

Dostopnost