Skoči na glavno vsebino

Ekskurzija – izbira

Termin: 18. – 20. 6. 2023

Dijaki 2. in 3. letnikov smo si v okviru OIV (prosta izbira) izbrali ekskurzijo v Švico, natančneje v štiri nemško govoreče dežele. Med tridnevnim potovanjem smo obiskali Nemčijo,  Avstrijo, Švico in Liechtenstein. Našo odpravo je vodila profesorica Renata Gavranič, ki nam je med potjo predajala dragocene informacije o vseh obiskanih krajih, profesorici  Barbara Zorko in Tea Habinc pa sta skrbeli za naše dobro počutje in dokumentirali potovanje.

Prva postojanka je bila nemško mesto Friedrichshafen na Bodenskem jezeru. Obiskali smo več kot imenitni Zeppelinov muzej letalstva, ki domuje v prenovljeni pristaniški železniški postaji. Cepelini danes ne služijo več za prevoz potnikov, smo se pa sprehodili po rekonstrukciji cepelina LZ 129 Hindenburg. V tej »leteči ladji« je imel vsak potnik celo svojo kabino, da je bil polet v ZDA, ki je takrat trajal skoraj dva dni, karseda udoben.  Nato smo se zapeljali čez mejo v Avstrijo, v bližnje mestece Bregenz, glavno mesto avstrijske zvezne dežele Vorarlberg. Z vzpenjačo smo se povzpeli na 1064 m visoko goro Pfänder, od koder smo imeli čudovit pogled na dolino reke Ren, na Švicarsko planoto in Bodensko jezero z južno Nemčijo. Prenočili smo v lepo urejenem hotelu sredi avstrijskih Alp. Večerja s pogledom na čudovite gore in svež gorski zrak sta nam omogočila pravi odklop in sprostitev po napornih dneh v šoli. Naslednji dan smo imeli v švicarskem kantonu Appenzell vodeni ogled sirarne, ki proizvaja enega izmed najbolj znanih švicarskih sirov. Izvedeli smo veliko o sami proizvodnji, imeli degustacijo sirov in tistega, katerega okus nam je bil najbolj všeč, tudi kupili. Sledila je vožnja do Züricha, največjega švicarskega mesta. Med sprehodom po mestu nam je profesorica razkazala mestne znamenitosti, sami pa smo se lahko sprehodili po nakupovalni ulici Bahnhofstrasse, si ogledali izložbena okna prestižnih znamk ur in sanjali o tem, da si bomo mogoče katero od njih enkrat v življenju le lahko privoščili. Po kosilu je sledila vožnja do kraja Neuhausen, ob katerem se penijo slikoviti Renski slapov, ki so najširši v Evropi (150 m). Z ladjico smo se popeljali do njih in občudovali moč in bobnenje deroče vode. 

Zadnji dan smo začeli z obiskom kneževine Liechtenstein, ki je šesta najmanjša neodvisna država na svetu in ima samo 39.039 prebivalcev. Glavno mesto Vaduz ni kaj večje od Brežic,je pa precejdražje, tako da je našažepnina zadoščala le za nakup zastavice Liechtensteina.Dan smo nadaljevali v Innsbrucku, glavnem mestu dežele Tirolske, znanem predvsem po smučarski skakalnici na gori Bergisl, ki je eno od štirih prizorišč novoletne skakalne turneje. Najprej smo si ogledali znamenitosti mesta, med njimi tudi Zlato strešico (Goldenes Dachl). Gre za streho, pokrito s 2657 pozlačenimi bakrenimi opekami, ki je bila narejena za cesarja Maksimiljana I., da je lahko z balkona pod streho užival v dogodkih, ki so se odvijali na trgu pred njim. Nato smo se sprehodili po ulicah, ki so očarale s prečudovito alpsko kuliso. Seveda naše potepanje po Innsbrucku ne bi bilo popolno, če ne bi imeli tudi vodenega ogleda skakalnice. Vodiča (eden od njiju nekoč tudi sam profesionalni skakalec) sta nam demonstrirala pravilno tehniko smučarskih skokov ter povedala veliko zanimivega o tem zahtevnem športu. S tem se je naša ekskurzija zaključila. Šesturna vožnja domov je minila v kovanju načrtov za naše naslednje potovanje. 

Dostopnost