Skoči na glavno vsebino

Dijaki brežiške gimnazije so 14. aprila pod vodstvom profesorice filozofije in mentorice Nine Tomc Iskra na oder Kulturnega doma Brežice postavili gledališko predstavo Zaprta vrata, narejeno po knjigi Jeana-Paula Sartra. Predstava je požela velik aplavz in ponudila veliko razmišljanja gledalcem. Temeljna misel v literaturi francoskega eksistencialističnega književnika in filozofa je človekova popolna odgovornost za lastna dejanja, ki jo mora posameznik sprejeti kot posledico svobodne volje oz. odločitve. Idejno sporočilo drame govori o neizbrisni krivdi posameznika, o tem, da ljudje drug drugemu ustvarjajo pekel, v katerem tudi sami živijo. Dijaki so s svojo interpretacijo mojstrsko prikazali notranje boje in moralno razčiščevanje likov, kar nas je nedvomno prevzelo in nas pustilo razmišljati še dolgo po koncu predstave. Zgodba o njihovem soočanju z lastnimi odločitvami in odgovornostjo za svoja dejanja bo zagotovo ganila vsakega gledalca.

 

Na skupinski fotografiji so (od leve proti desni) dijaki in dijakinje Julija Venišnik, Katja Plevnik, igralka in režiserka predstave Lea Pungerčič, Blaž Plevnik, Kaja Povšič, Janž Rener in mentorica naših gledališčnikov Nina Tomc Iskra.

Mladi ustvarjalci imajo željo, da bi s predstavo gostovali vsaj še v Krškem in v Sevnici ter tudi nastopali na gledaliških festivalih za mlade.

Dostopnost