Skoči na glavno vsebino

Lara Pregelj, Nina Blatnik, Sajra Hadžić, Alexander Škof in Jan Klemenčič so se pod mentorstvom profesorice Renate Gavranič odpravili 9. maja v Zagreb, kjer so se pridružili svojim vrstnikom iz 16. gimnazije ob priložnosti praznovanja Dneva Evrope. To je bil dan poln raziskovanja, učenja in zabave, ki so ga udeleženci zagotovo shranili v spomin kot edinstveno izkušnjo.

Ob prihodu v Zagreb so se dijaki najprej podali na raziskovanje mesta, spoznavali njegove znamenitosti, kulturo in zgodovino. Sprehod po središču mesta je bil priložnost za učenje o bogati kulturni dediščini Zagreba in za navezovanje novih prijateljskih vezi med dijaki obeh šol.

Naslednji vrhunec dneva je bil obisk 16. gimnazije, kjer so naši dijaki imeli priložnost spoznati tamkajšnjo šolo. Ta izmenjava je bila odlična priložnost za medkulturno razumevanje in izmenjavo izkušenj med udeleženci. Posebej zanimiv del programa je bil predstavitveni dogodek o volitvah v Evropski parlament. Dijaki so imeli priložnost izvedeti več o pomenu evropskega parlamenta, njegovih funkcijah in vlogi pri oblikovanju evropske zakonodaje. Sodelovanje na tem dogodku je bila odlična priložnost za dijake, da se bolje seznanijo s političnim procesom v Evropi. Mladi imajo priložnost, da prek volitev izrazijo svoje mnenje in vplivajo na politične odločitve, ki vplivajo na njihovo prihodnost. Udeleženci so izpostavili, da je pomembno, da se mladi aktivno vključujejo v politični proces Evropske unije (EU), prispevajo k legitimnosti in verodostojnosti evropskih institucij. S svojo udeležbo na volitvah izkazujejo podporo demokratičnemu sistemu EU in krepitvi evropske integracije. Vključevanje mladih na volitvah v Evropski parlament je ključnega pomena za zagotovitev trajnostnega in vključujočega političnega procesa ter za gradnjo boljše prihodnosti za vse državljane EU.

Poleg tega so se dijaki pomerili še na kvizu o poznavanju Evropske unije. S tekmovanjem so preizkusili svoje znanje o evropski politiki, zgodovini in kulturi. Ponosno sporočamo, da sta naša dijaka Alexander in Jan blestela na kvizu in se povzpela na vrh, postala sta zmagovalca tekmovanja.

Druženje se je zaključilo v prijetnem vzdušju, polnem prijateljstva in medkulturnega razumevanja. Dogodek je bil izjemno uspešen, zato se že veselimo nadaljevanja prihodnje leto. Ta izmenjava ne le krepi vezi med dijaki obeh šol, temveč tudi spodbuja medkulturno razumevanje in sodelovanje, ki sta ključnega pomena za prihodnost Evrope in sveta.

Dostopnost