Skoči na glavno vsebino

Alexander Škof je lani zlato osvojil v Bandungu v Indoneziji, letos pa v Dublinu na Irskem, kjer je geografska olimpijada potekala med 19. in 24. avgustom 2024, in sicer kot uvod v mednarodni geografski kongres. Alexandrov uspeh je dopolnil Gregor Samsa iz Postojne, ki je osvojil bronasto priznanje.

Alexander se je na olimpijadi uvrstil z izrednimi uspehi na državnih tekmovanjih iz znanja geografije, ki jih organizira Zavod RS za šolstvo. Priprave na olimpijado smo deloma organizirali na Gimnaziji Brežice, deloma na ZRSŠ. O veličini Alexandrovega uspeha priča dejstvo, da je Slovenija, ki je sodelovala na vseh dosedanjih geografskih olimpijadah, do sedaj osvojila 4 posamične zlate medalje, od tega Alexander 2. Lani je osvojil absolutno drugo mesto, letos peto. Na letošnji geografski olimpijadi je sodelovalo skoraj 200 tekmovalcev iz 50 držav. Podelili so 16 zlatih priznanj.

Tekmovanje zajema pisne teoretične naloge, multimedijski test, terensko delo in test, ki temelji na terenskem opazovanju pokrajine. Vso tekmovanje je potekalo v angleščini. Predstavniki posameznih držav so morali za netekmovalni del olimpijade pripraviti plakat na temo, kaj lahko v njihovi državi geografija naredi za boljši jutri. Ob vseh aktivnostih za ogled Irske ni ostalo kaj več časa kot za obisk Dublina. Je pa olimpijada dala veliko možnosti za druženja in spoznavanja mladih geografov iz vsega sveta! Uspeh daje veliko potrditev za opravljeno delo najprej Alexandru, njegovim učiteljem in vsej slovenski šolski geografiji!

Dostopnost