Skoči na glavno vsebino

Naši dijaki Živa Bezjak, Tim Medved, Luka Pesjak, Sara Rožman Atelšek, Barbara Štorman in Gala Margita Štiglić so se skupaj s profesorico Matejo Raušl udeležili The Tournament of Champions, finalnega tekmovanja iz angleškega jezika The World Scholar’s Cup. Tekmovanja, ki je potekalo od 18. do 21.11.2016 2016 na Univerzi Yale v ZDA, se je udeležilo približno 700 dijakov iz 38 držav sveta. Udeleženci tekmovanja so se pomerili v šestih področjih in izbrani temi, ki je letos Nepopolni svet (An Imperfect World), področja pa so umetnost in glasba, naravoslovje, zgodovina, književnost, sociologija ter zločin in pravica. Tekmovanje je vključevalo ekipno debato, kreativno pisanje esejev, preizkus znanja šestih področij in kviz. Dijaki so tekmovali v skupini po trije, ocenjevalo pa se je posamezno in skupinsko. Domov so se vrnili z izjemnimi dosežki.
Kot skupina so Živa Bezjak, Tim Medved in Luka Pesjak osvojili zlato medaljo iz dela Scholar’s Bowl (kviz). Posamezno sta Živa Bezjak in Barbara Štorman osvojili srebrno medaljo pri pisanju eseja. Živa Bezjak je osvojila še eno zlato medaljo kot najboljša dijakinja brežiških gimnazijcev, Sara Rožman Atelšek in Gala Margita Štiglić pa Da Vincijevo zlato medaljo.
Iz Slovenije sta bili na tekmovanju samo dve gimnaziji, Gimnazija Nova Gorica in Gimnazija Brežice, ter tri osnovne šole. Tekmovali so večinoma udeleženci iz mednarodnih šol ali šol, na katerih je angleščina materni jezik. Iskrene čestitke našim dijakom za osvojene medalje.
V sklopu tekmovanja smo se udeležili enodnevnega izleta v Boston, kjer smo si vodeno ogledali znani prestižni univerzi MIT in Harvard, na kratko pa še mesto. Po tekmovanju pa smo kar nekaj dni ostali v New Yorku, kjer smo občudovali velemesto in uživali v njegovih znamenitostih.

Mateja Raušl, prof.

Dostopnost