Skoči na glavno vsebino

V okviru OIV – državljanska vzgoja – smo v torek, 31. 1., ter v sredo, 1. 2. 2017, obiskali nekaj pomembnih inštitucij v Ljubljani. Delo v Državnem zboru Republike Slovenije so nam predstavili Kamal Izidor Shaker, predsednik odbora za zadeve EU, Jože Horvat, predsednik odbora za zunanjo politiko, ter Igor Zorčič, poslanec iz lokalnega okolja.

V pisarni evropskega poslanca Lojzeta Peterleta smo dobili veliko odgovorov na vprašanja o Evropski uniji, srečali pa smo se tudi z madžarsko veleposlanico ter namestnikom ameriškega veleposlanika v Republiki Sloveniji. Pogovor je potekal v zelo sproščenem vzdušju.

Ogledali smo si prostore predsedniške palače, s predsednikom Pahorjem pa se nismo srečali, ker je bil zadržan pri predsedniku vlade, gospodu Cerarju. Smo pa izkoristili prijaznost protokolarne službe in se fotografirali v mnogih sobanah in na stopniščih same palače.

V popoldanskem delu smo si ogledali še stavbo SNG Opere in baleta Ljubljana ter za konec obiskali Hišo EU, ki je informacijsko središče Evropskega parlamenta in Evropske komisije v Sloveniji. Tam so dijaki na zanimiv način spoznavali poslance v parlamentu in komisarje ter njihovo delo glede na področja delovanja. Lahko so se preizkusili tudi v poznavanju vsebin o Evropski uniji.

V Brežice smo se vrnili polni novih vtisov.

Ema Maček, prof.

Dostopnost