Skoči na glavno vsebino

Dijaki 3. c-oddelka Gimnazije Brežice smo se v ponedeljek, 15. oktobra, odpravili na mednarodno izmenjavo v Skopje, prestolnico Republike Makedonije. Naslednjih pet dni smo preživeli v objemu mesta Skopja, ki ponuja vse – od čudovite arhitekture centralnega dela mesta in mogočnih skulptur osebnosti, ki so pomagale graditi bogato zgodovino, do zunanjih delov mesta, kjer se je čas nekoliko ustavil, a so vseeno napolnjeni s toplino in neverjetno srčnostjo ljudi. Na koncu smo bili bogatejši še za nekaj prijateljstev, sklenjenih z dijaki iz SGGU Zdravko Cvetkovski, pri katerih smo teh 5 dni tudi bivali in tako še pristneje spoznavali življenje v Makedoniji.

Lahko bi se reklo, da se je za nas izmenjava zares začela šele v torek, saj je cel ponedeljek minil v znamenju 13-urnega potovanja od Slovenije do Makedonije. Zjutraj nas je najprej čakal obisk njihove šole, kamor nas je prišel pozdravit tudi slovenski veleposlanik v Makedoniji, gospod Milan Jazbec, prosto popoldne pa smo vsi skupaj izkoristili za ogled čudovitega kanjona Matka. Na torkov večer je mesto zaživelo še bolj kot podnevi – na mestni ploščadi je odzvanjal smeh in iz vsakega lokala, polnega ljudi, se je slišala glasba. Ulice so bile polne, v mestnem parku, kjer smo svoj prostor za druženje našli tudi mi, ni manjkalo sprehajalcev. Skopje nas je očaralo že prvi večer.

Sreda je bil dan za izlet na Ohrid, prelepo makedonsko mesto na severovzhodni obali Ohridskega jezera, ki obiskovalca s svojim videzom še najhitreje spomni na morje. Ulovili smo prečudovit jesenski dan, tako da je bilo raziskovanje sončnih ulic, kjer smo v eni izmed restavracij tudi jedli, zares nepozabno. Preden smo prispeli na Ohrid, pa smo se ustavili še v mestu Debar in si ogledali rudnik sadre ter tovarno Knauf.

V četrtek smo potovanje po Makedoniji nadaljevali – tokrat v nekoliko vzhodnejši smeri – ogledali smo si samostanski kompleks svetega Joakima Osogovskega.

Na žalost se je naš teden v Skopju bližal koncu, ostal je le še petek, ki smo ga izkoristili za panoramski ogled Skopja in vzpon na Mileniumski križ. Obiskali smo tudi slovensko veleposlaništvo v Skopju, kjer nas je zopet sprejel veleposlanik Jazbec, ki nam je predstavil svoje delo v Makedoniji. Popoldne je minilo hitro, tako kot vsi dnevi, ki so že bili za nami. Večinoma smo ga preživeli v nakupovalnem centru in »doma«, kjer smo se poslovili od družin gostiteljev, ki so za nas zelo lepo skrbele ves teden in nam pričarale občutek domačnosti. Vsega lepega je enkrat konec, tudi s prvim delom te izmenjave je bilo tako in slovo je prineslo veliko hvaležnosti ter solz. Tako smo z nasmehom, polni novih spominov odrinili proti Sloveniji z mislijo, da nestrpno pričakujemo teden, ko nas bodo oni obiskali v Sloveniji.

Mednarodna izmenjava v Skopju je bila za vse neprecenljiva izkušnja. Poleg vseh prečudovitih destinacij, mesta, ki nikoli ne spi in te vedno znova preseneti s svojo raznolikostjo v dogajanju in podobi, smo v petih dneh spoznali nove ljudi, nove prijatelje. Spoznali smo novo kulturo, novo okolje in ugotovili, kako lahko različni narodi kljub razlikam najdejo skupen jezik, skupne interese in skupno pot do odličnega razumevanja, kar je v današnjih časih izjemnega pomena.

 

Lucija Arh, 3. c

Gimnazija Brežice

 

Dostopnost