Skoči na glavno vsebino

The World Scholar’s Cup v Pekingu

Naši dijaki Hana Sambunjak, Maruša Ferenčak, Tjaša Kurajić, Klara Drmaž, Lan Žičkar, Miša Rožman Atelšek, Anja Kmetec, Maša Tekavčič in Andraž Černoga  so seudeležili Global Rounda v Pekingu na Kitajskem s profesorjema Matejo Raušl in Gregorjem Avscem. Tekmovanja, ki je potekalo od 21. do 26. junija 2019, se je udeležilo 3250 učencev in dijakov iz 42 držav sveta. Udeleženci so se pomerili na šestih področjih (umetnost in glasba, naravoslovje, zgodovina, književnost, sociologija), A world on the margins je bilo letošnje posebno področje oz. izbrana tema. Tekmovanje je vključevalo ekipno debato, kreativno pisanje, preizkus znanja s petih področij in kviz.

Naši dijaki so se odlično odrezali. Najmlajša, Hana Sambunjak iz 1. b,  je v kreativnem pisanju izmed približno 1500 dijakov dosegla odlično 2. mesto, za kar je prejela pokal. Hana, Maruša, Maša in Anja so skupaj dobile 8 zlatih medalj,  skupno pa so  tekmovalci Gimnazije Brežice  osvojili 34 srebrnih medalj in se uvrstili na The Tournament of Champions, ki bo novembra na Univerzi Yale vZDA.

Dijaki niso samo osvojili dodatnega znanja iz angleškega jezika, temveč so stkali tudi prijateljstva z udeleženci iz različnih držav sveta. Na Cultural Fairu so spoznali značilnosti držav udeleženk, pokušali njihovo hrano, spoznali njihove navade in običaje, med seboj pa so se tudi obdarili.

V Pekingu, ki je eno najbolj gosto naseljenih mest na svetu in bo gostilo olimpijske igre leta 2022, smo si ogledali:

Prepovedano mesto (Forbidden City), ki je eden največjih in najbolj izjemnih kdajkoli zgrajenih palačnih kompleksov,

Jing Shan park, od koder se vidi od smoga zamegljeni Peking,

Tian’an Men Square, ki je največji trg na svetu,

Nebeški tempelj (Temple of Heaven), ki je bil zgrajen v času Mingove dinastije,

 Lama Temple, ki je najbolj znan budistični tempelj zunaj Tibeta,

Poletno palačo (Summer Palace) z jezerom, kamor so nekoč hodili cesarji na poletni oddih, danes pa je namenjena turistom,

živalski vrt, kjer smo si najbolj želeli videti pande ter akvarij, ki je vreden ogleda,

svileno tržnico (Silk Market),

Kitajski zid,

Mingove grobnice,

–  predstavitev kitajskih čajev,

– izdelavo različnih stvari iz žada,

olimpijski kompleks iz leta 2008 ter

798 Art District. Najbolj željni ogledov pa smo si pogledali še ulico Wangfujing, nočno tržnico na ulici Wangfujing, CCTV, zgradbo nenavadne oblike, ter Galaxy Soho, ki je ravno tako moderno zasnovana zgradba.

Čestitke vsem dijakom.

Mateja Raušl, prof.

Dostopnost