Skoči na glavno vsebino

Unesco klub šole vabi na enodnevno ekskurzijo v Mauthausen in Linz. Mauthausen-Gusen je eden od simbolov nacističnega sistematičnega pomora milijona Judov in pripadnikov nekaterih drugih etničnih skupin med II. svetovno vojno. Poleg Auschwitza in Dachaua je bilo to eno najhujših in največjih koncentracijskih taborišč v Evropi. Od skoraj sto podružnic je bila ena tudi na slovenskih tleh (Ljubelj). Taborišče sicer leži nedaleč od Linza, živahnega in modernega mesta ob Donavi, prestolnice dežele Zgornje Avstrije.

Glavno mesto avstrijske zvezne dežele Zgornje Avstrije šteje manj kot 200.000 prebivalcev in tretje največje avstrijsko mesto. Linz je bil  med letoma 1489 in 1493 prestolnica Svetega rimskega cesarstva, je leta 1979 začelo postajati prestolnica umetnosti in tehnologije. Rodila se je Ars Electronica. Mesto leži ob Donavi in so ustanovili Rimljani, ki so ga imenovali Lentia, najverjetneje po keltskem imenu za zavoj – lentos. V 19. stoletju so tod po Donavi pripluli prvi parniki. Mesto je dobilo sredi 19. stoletja železnico z največjim nagibom na svetu, ki danes velja za najstarejšo ohranjeno. Po Donavi je med leti 1945 in 1955 tekla meja med sovjetsko in ameriško okupacijsko cono, Linz pa je bil razdeljeno mesto. V mestu je preživljal svoje otroštvo Hitler.

Datum potovanja: torek, 23. 6. 2020
Min. št. potnikov: 30
Prijavni obrazec:
Rok za prijave: 5. 6. 2020

Cena: 48 EUR pri udeležbi najmanj 30 dijakov, 38 EUR pri udeležbi najmanj 40 dijakov. Cena vključuje prevoz, strokovno vodenje potovanja, ogled Mauthausna in vse zunanje oglede po programu.

Dostopnost