Skoči na glavno vsebino

Ekskurzija v Budimpešto

Budimpešta je glavno mesto Madžarske in ima približno 1,7 milijona prebivalcev. Leži na obeh bregovih reke Donave in je sestavljeno iz dveh delov – Budima in Pešte.

Cena ekskurzije

Cena: 115 EUR in vključuje avtobusni prevoz po programu, nočitev z zajtrkom v mladinskem hotelu v večposteljnih sobah, vstopnine (Ribiška trdnjava, madžarski parlament, narodni muzej) in vozovnico za javni prevoz.

Rok prijave: torek, 7. 2. 2023.

1. dan

Odhod avtobusa ob 5.30 izpred Gimnazije Brežice. Vožnja v smeri Madžarske s postanki, mimo Zagreba, Blatnega jezera do Budimpešte, kamor bomo prispeli okrog 12. ure.

Za začetek se bomo ustavili na Trgu junakov (Hősök tere). Sredi trga je 36 m visok steber s kipom nadangela Gabrijela na vrhu in kipi madžarskih plemenskih knezov ob vznožju. V polkrožnih kolonadah so kipi pomembnih madžarskih kraljev, sedmograških knezov in borcev za svobodo. Podali se bomo v mestni park (Városliget), kjer stoji grad. Nato se bomo zapeljali na Grajski hrib (Várhegy), kjer se nahajajo številne glavne mestne znamenitosti (Budimski grad, Matijeva cerkev (Mátyás templom), Ribiška utrdba (Halászbástya), spomenik prvega madžarskega kralja sv. Štefana I. (István I.), ki ga je leta 1906 postavil Alajos Stróbl. Sprehodili se bomo po 140 metrov dolgem pročelju Ribiške trdnjave, saj ponuja neverjetno panoramo, z nje pa bomo posneli čudovite fotografije še ene pomembne znamenitosti, parlamenta.

Po ogledu se bomo zapeljali nazaj na levi breg Donave v Pešto in se sprehodili po znameniti Vaci ulici »najlepšem izložbenem oknu Budimpešte«.

Namestitev v mladinskem hotelu.

2. dan

Po zajtrku bo sledil ogled Narodnega muzeja Madžarske. Zgradba je polna simbolizma ter ima pomembno mesto v madžarski zgodovini. Leta 1848 Ogrska kot del Habsburškega cesarstva ni bila suverena, temveč so ji vladali z Dunaja. Od dvajsetih let 19. stoletja, v tako imenovani reformni dobi, so se porodile madžarske težnje po neodvisnosti, ki so vrh dosegle na stopnicah Narodnega muzeja 15. marca 1848. Tu je slavni madžarski romantični pesnik Sándor Petőfi navdušeno nagovoril zbrano množico. Po legendi je na stopnicah prebral revolucionarno Narodno pesem (Nemzeti dal), s čimer je za dolgo postal del madžarskega kolektivnega spomina. Vsekakor ima zgradba zgodovinski pomen za vse Madžare. Po voden ogledu muzeja se bomo sprehodili do bazilike sv. Štefana, ki je ena od najpogosteje fotografiranih madžarskih turističnih znamenitosti in skriva na tisoče skrivnosti. Gradili so jo 54 let. Občudovali bomo slavni trg pred baziliko, sledili korakom Toma Hanksa med snemanjem filma Inferno ali pa kupili sladoled v obliki vrtnice v slavni sladoledarni Gelarto Rosa. In ne pozabite se fotografirati! Ostalo bo še nekaj časa za samostojno odkrivanje mesta. Med sprehodom po Budimpešti zlahka naletimo na izjemne stavbe in čudovite trge. Lepote mesta je prepoznal tudi UNESCO. Pred odhodom domov se bomo zapeljali na Citadelo, kjer stoji spomenik svobode – kip ženske, ki v dvignjenih rokah drži palmovo vejo in se dviguje 40 metrov nad hribom ter je sčasoma postal eden pomembnih simbolov države. V popoldanskih urah odhod iz madžarske prestolnice in vožnja proti domu. Prihod v Brežice je predviden prihod okrog 22. ure.

 

Dostopnost