Skoči na glavno vsebino

27. 1. obeležujemo mednarodni spominski dan na žrtve holokavsta, ko so med drugo svetovno vojno Hitlerjevi nacisti v koncentracijskih taboriščih usmrtili okoli šest milijonov ljudi.

27. januar je dan, ko so zavezniki osvobodili nacistično koncentracijsko taborišče Auschwitz blizu Krakova na južnem Poljskem. Med aprilom 1940 in med decembrom 1944 je na tem kraju tragično preminilo okoli 1,5 milijona Judov, pa tudi več tisoč Sintov, Romov, Poljakov idr. V to koncentracijsko taborišče smrti pa je bilo pripeljanih tudi preko dva tisoč zapornikov iz Slovenije. Ko so 27. januarja 1945 zavezniški vojaki osvobodili taborišče, so lahko rešili le 7650 bolnih in izčrpanih taboriščnikov, med katerimi je bilo tudi 21 Slovenk.

Še posebej, ker je naša šola locirana na Trgu izgnancev, je prav in vzgojno, da se pri različnih predmetih pogovarjamo in ozaveščamo  o nacističnem nasilju, v upanju da se te grozote nikoli več ne ponovijo.  Z dijaki smo pri urah zgodovine pri dijaškem vhodu  pripravili tematsko razstavo na omenjeno temo, ki smo jo poimenovali »Onstran žice«.  Vabljeni k ogledu.

Nataša Šekoranja Špiler, prof.

Dostopnost