Skoči na glavno vsebino

Vljudno vabljeni na ogled dijaške gledališke predstave Zaprta vrata, ki bo v soboto, 13. aprila 2024, ob 17. uri v Kulturnem domu Brežice. Dijaki so pripravili  aktualizacijo po knjižni predlogi Jeana-Paula Sartra.

Temeljna misel v literaturi francoskega eksistencialističnega književnika in filozofa je človekova popolna odgovornost za svoja dejanja kot posledico posameznikove svobodne volje. Dogajanje – oziroma bolje rečeno: razčiščevanje – oblikujejo trije protagonisti, zaprti v skupen prostor – pekel.

Zaprta vrata so bila napisana in prvič uprizorjena med vojno, ko so se oblastiželjnost, koristolovstvo, sadizem, strahopetnost in izdajstvo skrivali za lepo donečimi, a puhlimi domoljubnimi frazami kot razlog in opravičilo za zločine. Zato je to drama o absolutni moralni odgovornosti za svoja dejanja, v kateri nastopajo štiri osebe (tri glavne, vse že pokojne, in sobar).

Idejno sporočilo drame govori v duhu eksistencialistične filozofije o neizbrisni krivdi posameznika, o tem, da ljudje  ustvarjajo  drug drugemu pekel, ker je ta v njih samih.

Vabljeni!

Prost vstop!

Dostopnost